“Lähtökohta elektroniikkatuotannossa on, ettei näkyvää pölyä ja likaa ole”

By
2 Minutes Read

Elektroniikkayritys Micropower Oy:ssä edellytetään, että tilat ovat puhtaat ja siistit – ilman että siivoukseen ja sen sujuvuuteen pitää puuttua. Micropowerin siivouskumppani on jo useamman vuoden ollut ISS Direct, joka hoitaa jatkuvan ylläpitosiivouksen lisäksi kausityöt, kuten ikkunoiden pesun ja lattioiden puhdistuksen.

Micropower Oy on salolainen teollisuuselektroniikkaan erikoistunut yritys, joka kehittää ja valmistaa teollisia akkulatureita vaativiin sovelluksiin. Vuonna 1989 perustettu yritys on kasvanut viime vuosina voimakkaasti. Tällä hetkellä se toimii noin 5 000 neliömetrin tehdastiloissa, ja sen palveluksessa on noin 80 työntekijää.

ISS Direct on huolehtinut Micropowerin toimitilojen puhtaudesta jo noin viiden vuoden ajan.

– Siivoamme siellä kaksi kertaa viikossa. Tilat ovat suhteellisen selkeät, mutta pitäähän siellä tarkkana olla, sillä tiloissa on paljon koneita sekä herkkiä sähkölaitteita. Tuotantotilojen lisäksi siivoamme toimisto- ja sosiaalitilat, ISS Directin palveluesihenkilö Eeva Suoniemi kertoo.

Puhtaus on oletusarvo elektroniikkateollisuudessa

Siivous ei ole Micropowerin toiminnan keskiössä, mutta toiminnan kannalta on kuitenkin olennaista, että se hoituu ja että paikat ovat moitteettomassa kunnossa.

– Lähtökohta elektroniikkatuotannossa on, ettei näkyvää pölyä ja likaa ole. Täällä tehdään high-techiä, joten tilamme eivät yksinkertaisesti voi näyttää siivottomilta. Paikkojen pitää olla puhtaat ja tavaroiden ojennuksessa. Muuten toiminnassa on jotain vikaa, Micropowerin toimitusjohtaja Harry Lilja toteaa ykskantaan.


ISS_micropower_kuvitus

Micropowerin henkilöstö ja hallitus juhlistivat vastikään 600 000 tuotetun laturin rajapyykkiä.

– Pitää myös muistaa, että täällä käy asiakkaita. Esimerkiksi kansainväliset asiakkaat tulevat auditoimaan ja katsomaan, millainen tehdas meillä on, ja he muodostavat meistä mielikuvan myös sen perusteella, missä kunnossa paikat ovat, Harry Lilja jatkaa.

Staattisen sähkön purkautumiset ehkäistään

Micropowerin tuotantotilat ovat niin sanottua ESD-tilaa, jossa on estettävä sähköstaattiset purkaukset.

– ESD on tärkeä ottaa huomioon, jottei staattinen sähkö purkaudu työn alla olevaan elektroniseen laitteeseen ja aiheuta laatuongelmia. Kaikilla työntekijöillä on esimerkiksi maadoittavat kengät, jolloin vaikkapa sormenpäästä ei voi purkautua sähköä, Harry Lilja kuvailee.

– Myös meidän työntekijöillämme on ESD-suojakengät. Samoin käyttämissämme koneissa on ESD-pyörät. Staattista sähköä tuottavien pölyhuiskujen sijasta käytämme mikroliinoja ja niin sanottuja pölymiekkoja, joiden päällä on mikrokuituhuppu. Samaten siivouksessa on tärkeää, ettei niin sanottuja kuivia menetelmiä saa käyttää, vaan kaikkien välineiden on oltava nihkeitä, ISS Directin aluepäällikkö Riikka Haapalainen täydentää.

Ikkunat ja lattiat pestään säännöllisesti

Jatkuvan ylläpitosiivouksen lisäksi Micropowerilla tehdään siivouksen kausitöitä, jotka auttavat pitämään paikat kokonaisvaltaisesti kunnossa myös pitkällä tähtäimellä.

– Tilaamme säännöllisesti ikkunoiden pesun. Myös lattiat puhdistetaan perusteellisemmin vuosittain. Meillä on kesällä muutaman viikon mittainen tuotantoseisokki, ja silloin lattiat pestään perinpohjaisesti ja vahataan. Puhtaat ikkunat ja lattiat ovat keskeinen osa sitä aiemmin mainitsemaani kokonaissiisteyttä, Harry Lilja kertoo.

Harry Lilja allekirjoittaa ajatuksen, että puhtaat ja kirkkaat ikkunat vaikuttavat myönteisesti viihtyvyyteen.

– Samalla tavalla siivous vaikuttaa töissä kuin kotona. Kaikilla on mukavampi olla eikä tule turhaa suukopua, kun on puhdasta ja siistiä. Pitää tässä yhteydessä vielä mainita, että olemme tilanneet myös työtuolien pesun seisokin aikana. On ollut kiva tulla takaisin lomilta, kun puhtaat tuolit ovat olleet odottamassa.

Ruusuja tulee siitä, ettei tarvitse antaa risuja

ISS Direct valikoitui Micropowerin siivouskumppaniksi aikoinaan kilpailutuksessa, jossa oli mukana useampi toimija. 

– ISS Direct valittiin ihan niinkin yksinkertaisesta syystä, että he tekivät parhaiten meidän tarpeita palvelevan tarjouksen, Harry Lilja toteaa.

Viitisen vuotta jatkunut yhteistyö on sujunut suotuisissa merkeissä.

– Siivoushan on siinä mielessä epäkiitollinen ala, että siihen ei kiinnitä huomiota, jos kaikki on kunnossa. Ja kääntäen: jos siivous tehdään huonosti, se paljastuu heti. Se tosin on tavoitteemmekin, ettei meidän tarvitse puuttua siivoukseen vaan että se sujuu moitteettomasti ja meidän kannalta huomaamatta. ISS Directille voikin antaa ruusuja siitä, ettei heille ole tarvinnut antaa risuja, Harry Lilja virnistää.

Micropowerissa noudatetaan periaatetta, että jos jokin ei ole rikki, sitä ei kannata ehdoin tahdoin lähteä korjaamaan. Siivous on toiminut, joten jos kaikki sujuu mallikkaasti jatkossakin, ISS Direct tulee olemaan  Micropowerin siivouskumppani myös vastaisuudessa.

– Vaikka siisteys on tärkeää, siivous ei ole meille ydinbisnestä, joten en näe mitään syytä kilpailuttaa sitä jatkuvasti. Kyllähän eri toimijat käyvät lupaamassa kaikenlaista, mutta meidän kaltaiselle toimijalle siivouksen tasalaatuisuus ja jatkuvuus  ovat tärkeämpiä kuin ainainen hintojen perässä juokseminen, Harry Lilja summaa.

Picture of ISS Direct Suomi

ISS Direct Suomi

ISS Direct Suomi on energinen ja positiivinen, hyvällä sykkeellä palveleva siivousalan toimija. Yrityksemme henkilöstö on intohimoisesti työhönsä suhtautuvaa, motivoitunutta ja sitoutunutta tarjoamaan Sinulle parasta palvelua.

Author