Olemme oikeilla jäljillä

By
2 Minutes Read

Meillä on selkeä tavoite: haluamme auttaa asiakkaitamme vastuullisuuden edelläkävijöiksi. Itse olemme sitoutuneet olemaan hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. 

Yhdessä asiakkaidemme kanssa meillä on merkittävä mahdollisuus vaikuttaa rakennetun ympäristön hiilijalanjälkeen ja yhteiskunnan hiilineutraaliuteen. Yli kolmannes Suomen energiankulutuksesta liittyy kiinteistöihin ja rakennettuun ympäristöön, ja suurin osa ilmastopäästöistä syntyy nimenomaan kiinteistöjen käytön aikana.

Vastuullisuus ympäristöasioissa ei synny sanoista – se syntyy konkreettisista teoista. Kysyimme ISS:n vastuullisuusjohtaja Taina Tilukselta, millaisissa asioissa ympäristövastuu toteutuu ISS:n arjen aherruksessa.

Miten ympäristövastuullista palveluratkaisua lähdetään rakentamaan asiakaskohteeseen?

– Kaiken lähtökohta on, että asiakaskohteen siivous suunnitellaan ammattitaitoisesti. On ymmärrettävä kohteen käyttötarkoitus, käyttöajat sekä pintamateriaalit ja mitoitettava palveluratkaisu niiden mukaan. Oikein suunnitellulla palveluratkaisulla voimme vaikuttaa suotuisasti pintamateriaalien ja koko rakennuksen elinkaareen.

Mitä kemikaalivapaa siivous tarkoittaa?

– Kemikaalivapaalla siivouksella – jota muuten olemme tehneet jo vuodesta 2018 lähtien – pystymme vähentämään merkittävästi kemikaalien ja muovipakkausten käyttöä. Se tarkoittaa käytännössä ylläpitosiivousta, joka toteutetaan ultrapuhtaan tai otsonoidun veden, siivouskoneiden, twister-laikkojen ja mikrokuitutuotteiden avulla. Kemikaalivapaalla siivouksella saavutamme jopa paremman lopputuloksen puhtaudessa kuin ennen, mutta se tehdään siis ilman perinteisiä puhdistusaineita.

– Siivotessa tulee kuitenkin välillä vastaan pinttynyttä likaa ja erilaisia tahroja kuten tussinjälkiä. Tällaisissa erityistilanteissa kemikaalivapaata siivousta tuetaan puhdistusaineilla. Tällöin käytämme ensisijaisesti kasvipohjaisia tuotteita, jotka ovat sataprosenttisesti biohajoavia. Ne valmistetaan muun muassa elintarviketeollisuuden sivutuotteista, kuten sokerijuurikkaasta, maissista, oljesta, vehnäleseistä ja kookospähkinästä, eivätkä ne sisällä keinotekoisia väriaineita, hajusteita, fosfaattia tai klooriyhdisteitä.

– Kemikaalittoman siivouksen jäljiltä sisäilmaan ei myöskään jää allergisoivia kemikaali- tai hajustejäämiä, vaan siivotuissa tiloissa aistii ainoastaan puhtaan tuoksuttomuuden. 

Miten resurssi- ja energiatehokkuus otetaan huomioon siivoustyössä?

– Käytämme palvelussamme resurssitehokkaita menetelmiä, joilla minimoidaan veden- ja energiankulutus. Yksi käytännön esimerkki on pyykinpesu, jossa meillä on käytäntönä matalalämpöpesu, sillä veden lämmittäminen kuluttaa paljon energiaa. 

– Toisekseen pyrimme käyttämään sellaisia koneita ja välineitä, joiden avulla voidaan minimoida veden- ja energiankulutus. Meillä on muun muassa käytössämme yli tuhat iMop-siivouskonetta, jotka ovat todella vesipihejä. Niiden avulla olemme pystyneet vähentämään vedenkulutustamme noin kymmenen miljoonaa litraa. 

– iMopien käyttöön liittyy vielä mukava vastuullisuuslisä eli niin sanottu Made Blue -ohjelma. Sen puitteissa lahjoitetaan kehitysmaihin puhdasta juomavettä saman verran kuin koneiden käytöllä on pystytty säästämään.

Kuinka on kestävyysajattelun, kierrätyksen ja kiertotalouden laita?

– Käyttämiemme välineiden, koneiden ja laitteiden käyttöiän pidentäminen on olennaista, ja se perustuu kolmeen asiaan. Ensinnäkin hankimme vain laadukkaita tuotteita, joilta voi odottaa pitkää käyttöikää. Me myös perehdytämme ja opastamme kaikki työntekijämme käyttämään välineitä ja laitteita oikeaan tarkoitukseen ja oikealla tavalla. Lisäksi työntekijät koulutetaan huoltamaan, hoitamaan ja säilyttämään työvälineet asianmukaisesti, mikä on välttämätöntä, jotta ne pysyvät kunnossa.

– Käyttämämme työvälineet ovat myös monikäyttöisiä. Esimerkiksi yhteen ja samaan varteen voi kiinnittää useita osia. Näin ollen välineitä ei tarvitse lähtökohtaisesti hankkia niin paljon ja jonkin osan rikkoutuessa voi uusia vain kyseisen osan eikä koko välinettä. 

– Olemme myös määrätietoisesti lisänneet kierrätysmateriaaleista valmistettujen tuotteiden käyttöä. Lattiamopit esimerkiksi on tehty kierrätysmuovista ja koneissa käytettävät twister-laikat PET-muovipulloista. 

– Kierrätyksessä noudatamme tinkimättä asiakkaidemme jätehuoltojärjestelmää eli lajittelemme jätteet asiakkaan järjestelmän mukaisesti, etusijajärjestyksen huomioiden.

Miten varmistetaan, että ympäristövastuullisuus on aidosti osa arjen työtä?

– Ensimmäinen ja tärkein asia on se, että koulutamme kaikki siivoojamme siivouskonseptiimme. Koulutuksessa käydään läpi, millaisilla menetelmillä ja tuotteilla siivoamme, ja näihin kaikkiin ohjeisiin sisältyvät ympäristöasiat. Pyrimme siis erillisten ohjeistusten asemesta kouluttamaan ympäristöasiat samassa yhteydessä, kun perehdytämme työhön sekä työvälineiden ja laitteiden käyttöön. 

– Toki meillä on myös erillisiä ympäristökoulutuksia, kuten koko henkilöstölle suunnattu ympäristökoulutus verkossa. Siinä käydään läpi meidän palveluitamme nimenomaan energiatehokkuuden ja ympäristövastuun näkökulmasta. Sen lisäksi meillä on Kohti kiertotaloutta -koulutus, jossa pohditaan, mitä kiertotalous tarkoittaa arjessamme ja miten sitä voi edistää asiakaskohteissamme yhdessä asiakkaan kanssa.

ISS:n ympäristövastuusta ja muista vastuullisuusnäkökulmista voit lukea lisää vastuullisuusraportistamme.

Picture of ISS Direct Suomi

ISS Direct Suomi

ISS Direct Suomi on energinen ja positiivinen, hyvällä sykkeellä palveleva siivousalan toimija. Yrityksemme henkilöstö on intohimoisesti työhönsä suhtautuvaa, motivoitunutta ja sitoutunutta tarjoamaan Sinulle parasta palvelua.

Author